Rondetafel Innovatie in de Aardappelketen

aardappelNederland vervult wereldwijd een toppositie in de productie van poot- en consumptieaardappelen. Ons land heeft een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen die een unieke rol spelen in dit internationale succes. Echter, de aardappelsector kenmerkt zich ook door volatiele productprijzen, veranderende consumenteneisen en toenemende internationale concurrentie.

In antwoord hierop zien we in de markt (en in de maatschappij) enerzijds ontwikkelingen waarbij steeds meer focus en een sterkere verbinding optreedt in (verticale) ketens. Anderzijds zien we horizontale bundeling van krachten om de eigen rol in de keten te versterken, we zien dit o.a. bij productie, handel, inkoop en logistiek.
Het versterken van ketens verticaal én horizontaal heeft de potentie in zich om maximale synergie te behalen. De schakels in keten richten evenwel hun focus op de verticale keten óf de horizontale krachtenbundeling; overheden initiëren en ondersteunen (zeer) uiteenlopende initiatieven die door onderzoek en onderwijs worden geïmplementeerd en intermediaire organisaties zijn op zoek hoe zij de ondernemers in dit proces kunnen faciliteren. Een gedeelde visie ligt niet ten grondslag aan dit handelen, terwijl de uitdaging voor alle betrokkenen de zelfde is: Het verbeteren van de (internationale) concurrentiepositie van de Nederlandse aardappelsector door het maximaal benutten van de beschikbare kennis en competenties in nationaal en internationaal verband.

Fedecom, FME en GMV nodigen je graag uit om met ons na te gaan welke stappen nodig zijn om deze collectieve ambitie waar te maken en welke (nieuwe) rol dit van de betrokkenen vraagt.

Programma 3 juli 2015
Locatie: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein

13.00 uur Inloop
13:15 uur Opening en inleiding
13:30 uur Innovatie in de aardappelketen, Peter Kooman, Lector Aardappelketen en sectorinnovatie
14:00 uur Ronde 1
Deelnemers beantwoorden de vragen:
“Waarom moet er iets gebeuren?”
“Wat zijn de knelpunten/uitdagingen voor de sector?”
15:00 uur Pauze
15:20 uur Ronde 2
Groepsdiscussie over de vragen:
“Hoe realiseren we onze gemeenschappelijke ambitie?”
“Wie kan hierin de lead nemen, of heeft hierin een verantwoordelijkheid?”
17:00 uur Conclusies, benoemen vervolg acties en initiatiefnemers
17:15 uur Informeel samenzijn
17:45 uur Sluiting

De aanmelding, zie bijgevoegd aanmeldformulier, ontvangen we graag uiterlijk 19 juni a.s. retour.

Meer uit agenda

Agenda

15-05-2024

16-05-2024

Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event 2024

Lees verder
Agenda

28-10-2021

30-10-2021

Addis Ababa, Ethiopia

African Livestock Exhibition & Congress (ALEC)

De ALEC wordt voor de zesde keer gehouden in Addis Abeba en heeft als doel de verschillende hiaten in de vee-waardeketen te overbruggen, door talrijke bezoekers en exposanten van over de hele wereld aan te trekken om zaken te doen in Ethiopië en in de omliggende landen. De ALEC in Addis is een belangrijke gebeurtenis voor de ontwikkeling van de veesector in Oost-Afrika en in Ethiopië, het land met de grootste veestapel van Afrika. Ben jij actief in de zuivel industrie en is Ethiopië een interessante markt?

Lees verder